6 / 100 könyv. 6% kész!

vasárnap, január 28, 2018

Sara Shepard: Hazug csajok társasága


Istenem, hogy én milyen régóta szemezgetek már a Hazug csajok társasága sorozattal... Természetesen elsősorban a filmsorozatról beszélek, a regények sosem vonzottak, de mikor kiderült, hogy a Könyvmolyképző a szárnyai alá veszi a sorozatot, úgy döntöttem, hogy akkor mégis a regénysorozattal kezdem.

Mivel a körülöttem lévők nézik a sorozatot, az alapszituációval tisztában voltam, de korántsem állítottam nagy elvárásokat a regény vagy a sorozat irányába, egy egyszerű tinis kriminek tűnt, semmi különösnek.

Lehet, hogy azért, mert alacsonyra tettem a lécet, lehet, hogy azért, mert egyszerűen alábecsültem az egészet... de ez nekem tetszett. Nagyon is. Nem is vártam tőle sok mélységet, vagy akármi, egy egyszerű tinis krimit vártam, az is, és annak tökéletes. Egy tökéletes délutánra remek olvasmány, szinte alig tudtam letenni.

Féltem attól, hogy irritálni fognak a karakterek, mivel egy középiskolai "lánybandáról" beszélünk, ahol tényleg mindenféle személyiség megjelenhet, féltem attól, hogy feltűnik a tipikus bullying jelenség, mert azt mindig is nehezen vette be a gyomrom. Az elkényeztetett és hisztis tinik helyett, komoly problémákkal és stabil személyiségekkel rendelkező karaktereket kaptam, akikkel simán tudtam azonosulni, egyikük sem idegesített (oké, időnként valamelyik igen), de szinte élvezetes volt egyenként olvasni a fejezeteiket, mindig úgy fejeződött be egy-egy chapter, hogy vártam annak a bizonyos lánynak a következő fejezetét.

Négy egykori barátnőről szól a történet, akik egy ötfős lánybanda tagjai voltak. Az ilyesfajta lánybandákról elmondható, hogy általában van egy központi személyiség, aki mindenkivel kijön, összeköti a többieket, ő a középpontja az egész csoportnak, belőle indul ki minden. Ez a lány Alison volt. Alison mind a négy lánnyal szoros kapcsolatot ápolt, ők így öten: Alison, Hanna, Spencer, Emily és Aria egy igen különleges csapatot alkottak.

Ám mi történik, amikor ez a központi személy hirtelen eltűnik és még a hatóságok sem találják meg évekig? A csapat felbomlik. Az évek elteltével mind megváltoznak, ám egyszer csak az ajtón kopogtat a múlt és visszahozza Alison szellemét. Egy titokzatos A. üzeneteket küld a négy lágynak, melyben vagy fenyegeti őket, vagy régi titkokat emleget fel, melyeket csak Alison tudhatott. Alison ugyanis nagyon sok titkot tudott mindegyik lányról... Mi lesz ha ezek kiderülnek? Tényleg Alison A.? Vagy valaki szórakozik? De hát csak Alison tudja a titkokat...

Nagyon tetszik ez a koncepció. Nagyon rejtélyes, furdal a kíváncsiság, ki is áll a háttérben, de persze ez majd csak jó sokára fog kiderülni, én pedig nem is tudom, mit kezdjek magammal addig... Az első köteten érződött, hogy ez egy egyszerű bevezetés ebbe a tinis thrillerbe, szépen megismerjük a négy főszereplő életét, vívódásait és problémáit, eközben pedig szépen lassan feltűnik A., ami által megismerhetjük a lányok titkait és hibáit. Tetszik, hogy egyik főszereplő sem tökéletes, nem velejéig jó, mindegyik lánynak megvan az a tulajdonsága, amitől nem nevezhetjük abszolút pozitív karakternek, mind igazi személyiségek hibákkal, rossz tulajdonságokkal, időnként borzalmas viselkedéssel, és még ennek ellenére is többnyire szimpatizálni lehet velük.

Aria felnőttesebb és érettebb gondolkodásmóddal rendelkezik, mint egy átlagos tinédzser. Komoly, a művészetek rajongója, sokáig kereste, ki is ő valójában, kísérletezett különböző stílusokkal, végül többé-kevésbé megtalálta saját magát Európában és lesújtja a gondolat, hogy vissza kell költözniük Amerikába, a régi városukba, Rosewellbe, ahol minden unalmas az európai élethez képest. Édesapja titkát tartva egyre inkább távolodik szüleitől, ám Ezra személyében szerelemre lel, ám ez a szerelem sem olyan egyszerű, mint amilyennek kéne lennie. Aria karakterét az egyedisége és érett gondolkodása miatt szerettem meg, néhány tulajdonságában kicsit magamra emlékeztet.

Hanna a régen elhízási problémákkal szenvedő lányka néhány (családi) megaláztatás után elkeseredett lépésre szánja magát, rendhagyó módon kezd el fogyókúrázni, végül sikerül is teljes mértékben maga mögött hagynia a plusz kilókat. A régen szerencsétlen túlsúlyos kislány egy csinos, ám zabolátlan, erkölcstelen cicává változott, akinek kleptomániás beütései és szeretethiányos problémái vannak. Hanna nem lopta be magát úgy a szívembe, volt valami a karakterében és a döntéseiben, ami ellenszenvet váltott ki bennem. Ettől függetlenül az ő karaktere is összetett és érdekes.

Emily a tökéletes lány, aki mindenhol segít, ahol kell, tökéletes jövő vár rá, tökéletes fiúja van, minden tökéletes, remek úszókarrier áll előtte, minden meg van írva. Aztán amikor Maya és családja beköltözik a szomszédba Alison régi házába, akkor sok mindent megkérdőjelez, amiket azelőtt természetesnek vett. Mi van, ha nem akar úszni? Mi van, ha ő más életet akar? Ha mással akar lenni? A családja nem feltétlenül támogatja az ötletet... meg egyéb dolgokat sem. Meddig kell megfelelni az elvárásoknak és mikor kell meglelnünk a saját személyiségünket, életutunkat és célunkat?

Spencer karaktere a másik, aki valamiért közel került a szívemhez. Szintén tökéletes család, egy tökéletes nővér, akinek folyton az árnyékában kell élnie. Melissa a család üdvöskéje, Spencer a fekete bárány, akik sosem fog tudni felnőni nővére dicsőségéhez, és még ha sikerül is, senki sem fogja értékelni, vagy egyáltalán észrevenni. Borzalmas érzés, amikor mindig csupán a második helyet töltöd be azok életében, akik mellett felnőttél, akiknek a családodnak kéne lenniük...

A négy lány ismét egymásra találása lassan történik meg, a könyv maga sem hosszú, a rövid fejezetek és izgalmas cselekmény gyorsan olvastatja magát és noha általában simán utána lehet gondolni a történéseknek és hamarabb rájövünk dolgokra, mint a főszereplők, mégis élvezetes kis olvasmány. Szórakoztató. Egyes momentumai egyenesen félelmetesek vagy kísértetiesek és a krimiszerű misztikus thriller hangulat mellett komoly társadalmi, családi, etnikai és lelki problémák is helyet kapnak a könyvben. Tökéletes egyveleg. Most már csak az a kérdés számomra, hogy merjek-e belevágni a sorozatba, vagy várjak még a regény további köteteire? Melyik legyen? Ez annyira nehéz döntés...

Köszönöm szépen a könyv élményét a Könyvmolyképző Kiadónak!

Sara Shepard: Hazug csajok társasága
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Aria, Spencer
Sorozat: Hazug csajok társasága
1.) Hazug csajok társasága
2.) Hibátlanok
Megjelent: 2006
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 264
Eredeti cím: Pretty Little Liars
Műfaj: ifjúsági, krimi, romantikus, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése