8 / 100 könyv. 8% kész!

vasárnap, október 25, 2015

Jodi Picoult; Samantha van Leer: Between the Lines (Sorok között)


Az angol nyelvű könyvek között szemezgettem, hogy a Safe Haven után melyik lenne elég könnyű számomra az olvasáshoz, aztán megrögzött Picoult-rajongóként rögtön megakadt a szemem ezen a szépségen. Főleg, hogy magyarul még ki sem adták. Úgy éreztem, nyertem a lottón. :D

Ezt a mesekönyv-szerűséget Jodi Picoult a lányával, Samantha van Leer-rel írta, egy egészen különleges történetet alkottak, amely feszegeti a saját határait, az olvasói világ összefonódik a mi világunkkal, akik olvassuk a könyvet. Szinte kinyúlik felénk és beszippant.

A történet három szálon fut, ugyanakkor egy helyen. Delilah egy egyszerű tinédzserlány, aki anyukájával él és imádja a tündérmeséket. A kedvenc könyve egy Between the Lines nevű könyvecske, amit újra és újra kivesz a könyvtárból és vagy már ezerszer olvasta, egyszerűen képtelen ráunni. A történet egy hercegről szól, aki kimenti a hercegkisasszonyt egy sárkány karmai közül, teljesen hétköznapi történet, de egyáltalán nem hétköznapi karakterekkel.

Ugyanis egy nap a könyvben lévő egyik oldal megváltozik. Oliver, a könyv főszereplője pedig megszólal. Delilah hitetlenkedve enged ennek a másik világnak, összeismerkedik a könyvben élő Oliverrel és kiderül, hogy a könyv minden egyes szereplője csak szerepet játszik, mikor a könyvet valaki kinyitja. Ám, amint a könyv becsukódik, a karakterek saját életüket élik, ahol a herceg kutyája szerelmes a hercegnőbe, a gonosz rabló pedig imádja a pillangókat és imád festegetni. Mindenki teljesen meg van elégedve ezen életével, kivéve Olivert, aki ki akar szabadulni a könyvből és ehhez Delilah segítségét kéri. Többszöri lehetetlen próbálkozás, egy pszichológus látogatásai és veszekedések után végül remény csillan a megoldásra.

Egyszerre egyszerű és bonyolult a történet. Egyszerű a maga mesés módján, mégis összetett, egyes fejezetek magát a tündérmesét taglalják, amit Delilah szokott olvasni, egyes fejezetek Delilah életét, gondolatait mutatják be, megint mások pedig Oliver helyzetét és a könyvben lévő karakterek életét. Hihetetlen párhuzamok vetődtek fel, amikor Oliver felvetette annak lehetőségét, hogy talán Delilah történetét is úgy olvassa valaki (én), mint ahogy ő olvassa Oliverét. Szinte kinyúlt értünk a történet, mint a Végtelen Történetben, ahol a könyvben az azt olvasó kisfiúról beszélgetnek. Egészen imádtam ezt a momentumot.

A történet maga kedves, aranyos, szinte üvölt róla, hogy Happy End lesz a vége, de ezt is vártam el tőle. Egészen másfajta történet, mint amit Picoult írni szokott, szinte el is felejtettem az olvasás közben, hogy az ő könyvét tartom a kezeim között. Jó volt megismerni őt erről az oldaláról is. Örülök, hogy a kezembe akadt. :)

Jodi Picoult, Samantha van Leer: Between the Lines (Sorok között)
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: Oliver
Sorozat: Sorok között
1.) Sorok között
2.) Lapról lapra
Megjelent: 2012
Kiadó: Hodder & Stoughton
Oldalszám: 352
Eredeti cím: Between the Lines
Műfaj: ifjúsági, romantikus

0 comments:

Megjegyzés küldése