6 / 100 könyv. 6% kész!

szerda, december 31, 2014

S. J. Watson: Amnézia (Mielőtt elalszom)


Nos, mit is mondhatnék? A könyvre több oldalról is felfigyeltem. Legelőször a film keltette fel a figyelmem, ami éppen a mozikban megy, úgy éreztem, hogy ezt a filmet meg kell néznem. Sejtelmem sem volt, hogy a film könyv alapján van, egészen addig, míg egy barátnőm az orrom alá nem dugta a példányát. Úgyhogy elolvastam. És, öregem, nem bántam meg.

A könyv egyébként már két borítóval jelent meg, az első más címmel, ugyanis S. J. Watson művének eredeti címe Mielőtt elalszom. Az ebből készült film az Amnézia címet kapta, így a könyv később filmborítóval is megjelent. 

A történet engem teljesen magával ragadott, lehet inkább jobb kifejezés rá az, hogy teljesen belegázoltam a nagy erősségű folyóba, ami magával rántott és nem engedett, míg a végállomáshoz nem értem. Úgyhogy végigúsztam az Amnézia/Mielőtt elalszom folyón.

Christine minden egyes nap úgy kel fel, hogy azt hiszi huszonéves önmaga. Egy idegen férfi mellett ébred, egy idegen szobában és nem érti, hogyan került oda. Aztán belenéz a tükörbe és egy negyven éves idegen nő néz vissza rá. Christine életéből évek estek ki, ugyanis minden egyes éjjel kitörlődnek az emlékei az adott napról. Egy ördögi kör ez, amiben a jelenje minden éjjel kitörlődik és csak a múlt marad, míg a jövő teljesen kilátástalan. Egy baleset elvett tőle mindent, az életét, az emlékeit.

Éppen, mint az 50 első randi című film, csak annak sokkal sötétebb, rejtélyesebb hangulatú változata, egy cseppnyi humor nélkül.




Kiderülnek azonban dolgok. Dolgok, amikre nincsenek magyarázatok. Christine egy pszichológussal áll kapcsolatban, akinek tanácsára Chris minden egyes nap történéseit leírja egy naplóba. Egy naplóba, aminek az elején az ő kézírásával az áll, hogy Ne bízz Benben! De, ha a férjében nem bízhat, akkor kiben bízzon? Christine lassan rájön, hogy valami más áll a háttérben. Hogy talán nem is úgy történt a baleset, ahogyan hiszi, de akkor mi történt vele, amitől minden éjjel elfelejt mindent? Ki a rejtélyes, segítőkész pszichológus, ki is a férje valójában? Mi történt vele? Christine lassan és halványan de emlékezni kezd. És azok az emlékek nem egyeznek meg az állítólagos igazsággal. De akkor mi az igazság?


Forrás

A regény elején a jelenben találkozunk Christine-nel, aki megtalálja a naplóját, amit minden egyes nap elolvas és a regény legnagyobb része ezen napló, amit Christine-nel együtt olvasunk végig. A mű végén pedig ismét a Mában tudjuk meg az igazat. Mindenről.

Olyan szinten pontosan összetett mű, gondosan átgondolt, megfontolt történet ez, amilyet ritka találni. Az író egy elég gyakori könyvtémát vett elő, az amnéziát, mégis olyan módon dolgozta fel, ami egyediséget adott neki. Egy ilyen művet, amiben egy ilyen betegséggel rendelkező nő naplót ír, nagyon nehéz lehetett megírni. Tele lehetne logikai buktatókkal, hogy akkor most mire emlékezhet? Mi az, amiben gyanakodnia kell, mit tud biztosra és mit felejtett el? Minden elismerésem S. J. Watsoné, Christine története lebilincseli az olvasót.

Forrás
Egyáltalán nem egy pörgős krimivel van dolgunk, ahol a gyilkos kilétét latolgatjuk, üldözünk, robbantgatunk... Egyáltalán nem erről van szó, a könyv lassan, már-már vontatottan tárja fel előttünk a főszereplőnő lelkivilágát, gondolatait, kétségeit, mégis olyasfajta hangulata van a regénynek, ami feszültséget kelt bennünk és képtelenek vagyunk nyugodni míg ki nem derítjük, akkor most mi a fene áll a háttérben.

Engem teljesen megnyert. Kicsit más volt, mint az eddigi olvasmányaim, ez most megdolgoztatta az agyamat, már össze-vissza kombinálgattam, de végül a megfejtés egyáltalán nem lepett meg. Persze, nagy a fordulat, nem mondom, de valahol mégis számítottam rá. Ez viszont egyáltalán nem vette el az élét a dolgoknak, ugyanolyan élvezetes volt így is. Mindenkinek meleg szívvel ajánlanám mind a könyvet, mind a filmet, bár a filmet még nem láttam, de muszáj lesz megnéznem mindezek után. Nem mintha a film jobb lenne, mert kétlem. A könyv überelhetetlen. Olvassátok!


S. J. Watson: Amnézia (Mielőtt elalszom)
Értékelésem: Katarzis
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2011
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 464
Eredeti cím: Before I Go To Sleep
Műfaj: thriller

A film előzetese:


0 comments:

Megjegyzés küldése