8 / 100 könyv. 8% kész!

csütörtök, október 04, 2012

Ally Condie: Matched (Egymáshoz rendelve)



Nem is tudom hol kezdjem. Ally Condie trilógiájának első kötete szinte elvarázsolt. A történet maga hihetetlenül kidolgozott és érzelmekkel teli, ami kizárt, hogy hidegen hagyja az olvasót. Engem már az első oldaltól rabul ejtett, ittam a szavait és nagyon nagy hatással volt rám a történet, ami Ally Condie tollából született. Rá kellett jönnöm, hogy milyen fontos is egy ember számára a szabadság és a szabad akarat.

Már maga a borító is egy burkolt célzás a regény tartalmát illetően. Egy olyan Társadalomban járunk, ahol minden ember egy bizonyos buborékban/burokban él, amiből lehetetlenség szabadulni. Az állam bombabiztos szabályokat hozott létre, megtervezte az emberek életét, születését, halálát... És így egy egységes, látszólag tökéletes Társadalmat kaptunk, azonban mint mindennek ennek is vannak szépséghibái: az emberek nem hozhatnak önálló döntéseket, nem tehetnek kényük-kedvük szerint semmit, nem lehetnek önmaguk, mert az állam mindent eltervezett, mindent meghatározott és minden ember felett ők rendelkeznek. Ebben a világban nem mehetnél ki az utcára csak úgy futni, nem ehetsz azt és akkor amit és amikor csak akarsz, nem válhatsz azzá felnőttkorodra, akivé akarsz... Egyszóval: nem dönthetsz. Az állam dönt helyetted...

Cassia ebben a Társadalomban nőtt fel, az állam rendezi az életét, az államnak köszönhetően él egy gyönyörű házban, az édesanyja és édesapja is az államnak dolgozik, ő maga iskolába jár, barátai vannak és egy kisöccse. Cassia élete legnagyobb eseményére készül, a Párosítási Bizottság minden évben tart egy bált azoknak a fiataloknak a részére, akik párt szeretnének választani az életük további részére. Az állam összeveti a fiatalokat és mindenkihez a hozzá megfelelő párt rendelik. Cassia kiskora óta várt már erre a nagy eseményre és most végre elérkezett, ő is ott áll a bálon, a zöld báli ruhájában - ami egyébként a borítón is visszatekint ránk - és arra vár, hogy kirendeljék számára a tökéletes párt. Azonban a képernyőn nem jelenik meg senkinek az arca... Ez pedig csak egyet jelenthet...

Cassia karaktere nagyon megtetszett. A kezdetben engedelmes kislány végül ki akar törni a skatulyából, mert észre kell vennie, hogy nem dönthet saját belátása szerint. Miután gyerekkori barátját szánják neki a bálon, Xander-t, hirtelen minden tökéletesnek tűnik, hiszen szereti a fiút, ő a legjobb barátja, ő érti meg a legjobban Cassia-t. Minden tökéletes lett volna... ha azon a dokumentumokkal teli lemezen; amin a párjáról vannak információk és amit az államtól kapott, hogy még jobban megismerhesse párját; csak Xander képe nézett volna vissza rá. Azonban egy pillanat leforgása alatt a kép megváltozott és egy másik fiú arca nézett vissza rá, Ky Markham-é. Hiba történt volna a rendszerben? Cassia érthetetlenül áll a dolgok előtt és az események ezek után felgyorsulnak körülötte.

A történetben érdekesnek találtam azt a tényt, hogy minden egyes embernél található egy kis skatulya, amiben három tablettát tartanak, egy zöldet, egy kéket és egy pirosat. Ha valaki elveszti a tablettákat az súlyos büntetéseket von maga után. A zöld tabletta megnyugtatja az embert, azt bármikor be lehet venni, de nem szabad sűrűn. A kék bármikor képes megmenteni egy ember életét. A piros tabletta hatását azonban senki sem tudja... érdekes hiedelmek keringenek körülötte, sokak szerint halált okoz... Nagyon érdekesnek és egyedinek találtam ezt az ötletet.

Ahogy olvastam akaratlanul is elgondolkodtam azon, hogy ez a Társadalom akár létre is jöhet a jövőben. A cenzúrázott és diktatórikus világ, amit Ally Condie megalkotott élethűen ábrázolta az életviszonyokat, teljesen beleéltem magam. Ebben a Társadalomban minden az előző világban meglévő zenét, könyvet, verset és filmet megsemmisítettem, csupán mindenből százat hagytak meg. Nekem személy szerint fájt a szívem a sok megsemmisített könyv, zene meg film miatt. Ezzel is korlátozták ezt a Társadalmat, az emberek kezét gúzsba kötötték, tilos volt írni, alkotni. Mindenkinek az állam szerint kellett rendelkeznie.

Sok visszaemlékezés volt a regény elején, ami segített megismeri a szereplők lelkivilágát és a múltat, a viszonyokat - nagyon jól megoldotta ezt az írónő. Azonban sajnos hibát is találtam a regényben. Túlzottan sokszor hibáztak rá az emberek a másik gondolataira. Kezdtem már azt hinni, hogy gondolatolvasók a karakterek, de persze ez nem igaz. Csupán túl sokszor hibáztak rá, Ally Condie pedig túl sokszor írta le, hogy "tudta mi jár a fejemben" "tudta mire gondolok"... stb. 

A szerelmi szálakról: Cassia mellé Xander lett rendelve, ami akár tökéletesnek is bizonyulhatott volna, hiszen ismerik egymást és jó barátok. Azonban, amint Cassia meglátta a képernyőn Ky Markham arcát, rögtön feltűnt neki a sokszor csöndes fiú, aki megtűrt státuszban van, vagyis ki van rekesztve a Társadalomból, alantasabb munkát végez, mint a többiek - és mindez egy múltbéli eset miatt. Cassia felfigyel a fiúra és beszélgetni kezd vele, egyre többet vannak együtt, aminek az lesz a következménye, hogy a lány lassan beleszeret. És mivel Ky megtűrt státuszban van, ezért a szerelmük tilos és szabályellenes, főleg amellett, hogy Cassia mellé mást rendeltek. A szerelmi szál gyönyörű volt, imádtam. Ky karaktere elvarázsolt, mert kiderült, hogy a csöndes fiú igazából egy lázadó, csendben szenvedő típus.

Ky és Xander karaktere: muszáj, muszáj, muszáj róluk pár szót ejtenem. Xander a biztonságos és boldog világot nyújtotta volna Cassia számára, ez volt az ésszerű lehetősége, azonban Ky a szerelmet és az életet jelentette, ezért őt választotta. Xander karakterét is megszerettem, mert bármire képes lett volna Cassia-ért. Ky-t azért imádtam meg, mert az írónő lassan és fokozatosan ismertette meg velünk és a főhősnővel a karakterét. Szépen lassan, mindig egy töredéket tudtunk meg a karakterről és a személyisége végül az utolsó oldalakon teljesedett ki. Gyönyörű és veszélyes karakter egyben.

Összegezve a regényt: egy igazi élményt nyújtott számomra, nagyon örülök, hogy a kezembe vettem és elolvastam, legszívesebben tovább olvastam volna az első kötet utolsó sora után...

Ally Condie: Egymáshoz rendelve
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Ky, Xander
Sorozat: Matched
1.) Egymáshoz rendelve
3.) Célhoz érve
Megjelent: 2010
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 344
Eredeti cím: Matched
Műfaj: disztópia, ifjúsági, romantikus

0 comments:

Megjegyzés küldése