6 / 100 könyv. 6% kész!

vasárnap, október 21, 2012

Cassandra Clare: Hamuváros



Cassandra Clare bámulatosan izgalmas, eseménydús ugyanakkor humoros és mondjuk ki őszintén: letehetetlen története folytatódik. Szerintem mindenki számára nyilvánvaló, hogy a következő kritikám kicsit elfogultabb lesz, hiszen az egyik kedvenc sorozatommal és írónőmmel van dolgom, de úgy érzem, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

Miután Clary és Jace összecsaptak a vérfarkas Luke oldalán Valentine-al - mint később kiderült Clary és Jace apja - Valentine megszökött a Végzet Kelyhével maga mögött hagyva Clary édesanyját, aki viszont mély kómában maradt. Clary és Luke tehetetlenül állnak Jocelyn betegágya fölött, ugyanis ötletük sincsen, hogyan ébresszék fel, miközben az intézetbe megérkeznek Izzy és Alec szülei, akik nem mást, mint Jace-t nevezik ki bűnbaknak a történtek után, mondván Jace Valentine kémjeként maradt hátra.

Mindezek mellett Clary-nek rá kell jönnie, hogy különleges képesség birtokában van, Jace vádolása addig fajul, hogy bezárják a Csontvárosba, ahol azonban hatalmas mészárlás szemtanúja lesz, amire még a legnagyobb Árnyvadászok és maga a rettenthetetlen Inkvizítor sem számít. Valaki eközben lesben várja az áldozatait, hogy minden csepp vért lecsapoljon különféle Alvilágiak testéből. Egy tündérgyerekkel és egy boszorkánymesterkölyökkel már így végeztek és majdnem egy vérfarkasgyerek is áldozattá vált... A legtöbben a vámpírokat gyanúsítják, azonban nemsokára rá kell jönniük az Árnyvadászoknak, hogy a Csontvárosból eltűnt a Végzet Kardja is, ami pedig csak egyet jelenthet... , hogy Valentine háborúra készül. A pörgős események közepette Clary-nek el kell számolnia az érzelmeivel Simon és Jace iránt; azonban mielőtt észbe kapna Simon-al szörnyű dolog történik még pedig pont a Clary iránt táplált viszonzatlan szerelme miatt... Mindeközben Jace egyre jobban Clary közelébe akar kerülni, pedig mind a ketten tudják, hogy érzelmeik lehetetlen és kegyetlen játékot űznek velük, hisz testvérek...

A történet ezerrel pörög tovább, az események leláncolnak a székbe és nem engednek el, az első sortól az utolsóig iszom a szavait, egyszerűen imádom és biztos vagyok benne, hogy többször is a kezemben fogom tartani ezt a sorozatot. Cassandra Clare karakterei szerethetőek, érdekesek, humorosak és teljesen azonosulni bírok velük. Az izgalmak felviszik az adrenalinszinted a plafonig, a könnyed humoros párbeszédek megmosolyogtatnak és a szerelmi szálak megdobogtatják a szívedet.

Clary karaktere teljesen elfogadható, pedig nem sokszor szimpatikus számomra a főszereplő lány. A két kedvencem mégis Jace és Simon (ki hitte volna, igaz?) Jace a maga nagyképű, sármos, humoros módján nagyon szerethető. Bár a karaktere tele van keserűséggel és sokkal inkább kemény és érzelemmentes harcosnak képzeljük el, mégis mikor Clary közelébe kerül érzelmekkel teli karakterré változik, ezért szinte imádom ezt az érdekes személyt, meg persze egy kicsit én is beleszerettem. Simon a lehető leghétköznapibb fiú; mondhatni mondén; és ezért is imádom az egyszerűen vicces beszólásaival és érzelmekkel teli kisfiús bájával együtt.

Clary és Jace karaktere együtt a lehető legkomplikáltabb kapcsolat, hisz az első részben úgy találkoztak, hogy fogalmuk sem volt ki a másik és szépen lassan egymás is szerettek, habár az első kötet végén arra derült fény, hogy testvérek. Ezek után mégis hogyan nézhetnének egymásra testvérekként? Hihetetlen volt számomra, de nem Clary volt az, aki fejvesztve akart futni Jace karjaiba; sokkal inkább arra gondoltam, hogy Jace lesz a történtek után távolságtartó és lássanak csodát, pont fordítva történt: Clary volt az, aki mindent megtett, hogy elkerülje a fiút és Jace volt az, aki minden pillanatot kihasznált, hogy kimutathassa a lánynak az érzelmeit.

Összevetve a második kötetet az elsővel: azt kell, hogy mondjam nem csalódtam! Sőt, talán a második még túl is szárnyalta az első kötetet izgalmak terén. Cassandra Clare mindig tudja, hogyan tartsa sakkban az olvasót. Imádom ezt a sorozatot!

Cassandra Clare: Hamuváros
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Jace, Simon
Sorozat: A Végzet Ereklyéi
2.) Hamuváros
Megjelent: 2008
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 416
Eredeti cím: City of Ashes
Műfaj: fantasy, ifjúsági, romantikus, urban fantasy

0 comments:

Megjegyzés küldése