6 / 100 könyv. 6% kész!

szombat, szeptember 22, 2012

Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek


Lauren Oliver története nagyon magával ragadott. Hol olyan szomorú, hogy sírtam, hol olyan vicces, hogy nevettem, hol pedig olyan elgondolkodtató, hogy megborzongtam. Bármelyikünkre igaz lehet, bármelyikünk átélhetné és ezért olyan borzongató és kétségbeejtő. Megérinti az olvasót lelkileg, talán egy kicsit elgondolkodtat a valónkról és a miértekről. Kétségtelenül csodálatos alkotás, ami egy lány utolsó napjáról szól.

Sam végzős gimnazista, a legmenőbb társaságba tartozik három legjobb barátnőjével. A legjobb bulikba járnak, a megmenőbb barátaik vannak, mindent megtehetnek, amit csak akarnak és nem lesz annak semmi következménye. Ismered ezt, ugye? Mindenki erre vágyik, mindenki az ilyeneket csodálja... 

Sam egy olyan világban élt, amiben lealacsonyítják a nem menő embereket, lenézik a többieket, bulikban berúgnak és akár a legocsmányabb tettük sem jár következménnyel... Egészen addig a napig ebben a kis buborékban élt... Egészen addig, amíg meg nem halt. Miután az egyik éjjel egy buliról hazafelé menet az a kocsi, amiben Sam ült a barátnőivel balesetet szenvedett minden kezdődött elölről. Nem képletesen szólva, ugyanis a baleset után Sam újra felébredt az ágyában, ugyanazon a napon, ugyanazokkal a történésekkel. És ezzel egy olyan időcsapdába került, amiből nem lehetett kikecmeregni. Minden reggel mikor felkelt ugyanazt a napot kellett végigcsinálnia, de lassan rájött, hogy máshogy is alakíthatja azt. A halála utolsó napját többször is végigélte, pontosan addig a sorsfordító napig, amíg rá nem jött, hogy ki is az igazi barátja, ki az igaz szerelme és mit is jelent élni...

A romantikus lelkű embereknek ajánlom, de zsebkendőt is fogj a kezedbe, hiszen jól tudod már a könyv legelső oldalának olvasása után, hogy nem lesz Happy End, nem lesz "boldogan élnek, amíg meg nem halnak". Ez a könyv nem erről szól, hanem annak mondandójáról és az utolsó nap utolsó lehetőségeiről. Engem rabul ejtett, ugyanakkor kétségbe is estem miközben olvastam. Szinte félelmetes.

Az írónő olyan részletes munkát végzett a Mielőtt elmegyek írása alatt, hogy egyetlen hibát sem véltem felfedezni. Pedig az ilyen idősíkbeli-témákban mindig feltűnik valami hiba. Lauren Oliver tökéletesen szemléltette a dolgokat, például miközben Sam újra élte azt az egy napot, de máshogy viselkedett emberekkel, más tetteket vitt véghez és ezért megváltoztak a többi események is, mint egy láncsorozat, amiben az események összefonódva követik egymást. Szörnyen érdekesnek véltem ezt. A világ egyik legnagyobb talánya, hogy ha egy pillanatban másként cselekedtem volna, akkor máshogy alakult volna a jövő, és itt beugrik a "mi lett volna, ha" elgondolás. Az írónő megfogalmazása: pillanatok vannak egymásra rétegelve és csak a tetteink szablyák meg, hogy melyik pillanat fog bekövetkezni és melyik nem.

Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Kent
Megjelent: 2010
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 414
Eredeti cím: Before I Fall
Műfaj: ifjúsági

0 comments:

Megjegyzés küldése