6 / 100 könyv. 6% kész!

szombat, szeptember 22, 2012

Szabó Magda: Álarcosbál


Már nagyon régóta szándékomban állt elolvasni egy Szabó Magda könyvet - mindenki azt mondta, hogy a történetei gyönyörűek és lebilincselőek. Az Álarcosbál c. könyve nem hosszú, mégis olyan mondanivalója van, ami megérinti az embert, ugyanis a világháború utáni hatást és a családok helyzetét festi le, akik valakit elveszítettek a háborúban. Szívhez szóló történet, gyönyörű leírások és én magam is éreztem a súlyát a mondanivalónak.

A történet főszereplője egy tizenöt éves kislány -  Kriszti - aki elveszítette az édesanyját a világháborúban. Kriszti olyan kicsi volt az anyja halála idején, hogy nem is emlékszik rá. Édesapjával és nagymamájával él, miközben az iskolában eszes gyerekként ismeri mindenki, azonban nagyon visszahúzódó és nem szívesen vesz részt iskolán kívüli tevékenységekben. 

Éva néni - Kriszti osztályfőnöke - szeretné megérteni a kislányt és ezért elmegy annak édesapjához, akivel később rendszeresen összeülnek, hogy megbeszéljék a kislány nevelését és állapotát. Kriszti édesapja is ráébred, hogy Krisztitől elvették a gyerekkorát az édesanyja korai halála miatt. Kriszti nem nevet, nem mulat, nem kislányként viselkedik. Krisztinek egy anyára van szüksége... S vajon mit üzent a családnak az édesanya utolsó levelében? Ki lesz Kriszti új mamája? Azon a bizonyos Álarcosbálon, ahová az egész iskola elmegy, minden kérdésre választ kap Kriszti, Éva néni és Kriszti édesapja is.

A történet lebilincselően gyönyörű, már-már szívhez szóló, ahogy a kislány megváltozik, megérti a dolgok miértjét és egy szétesett család újra összekovácsolódik. Megmutatja nekünk, hogy a világháború miként hatott ki a későbbi generációkra.

Szerettem a szereplőket és a történéseket, de volt egy rész, egy mondat, ami engem nagyon megfogott és nagyon megtetszett. A következő volt: " (...) az ember annyi, amennyit másokért tesz, mindenkiért. (...) "

Szabó Magda: Álarcosbál
Értékelésem: Felejthető
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 1961
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 248
Eredeti cím: -
Műfaj: ifjúsági, lányregény, szépirodalmi

0 comments:

Megjegyzés küldése