6 / 100 könyv. 6% kész!

szombat, szeptember 22, 2012

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember


Gárdonyi Géza írásmódja nagyon tetszett nekem ebben a regényében (Az Egri Csillagokban annyira azért nem, ki tudja miért). Pontosan és tisztán írja le a cselekményeket, nem bonyolítja túl, a szereplők érdekesek. A háborús dolgok ebben a regényben sem kötötték le annyira a figyelmemet, sokkal inkább az a bizonyos szerelmi szál érdekelt a két főszereplőnk között. Ki hitte volna?

Egy görög származású ember meséli el nekünk az életét ebben a regényben egészen a gyerekkorától mondhatjuk úgy a "megvilágosodásáig". Zéta egy nagyon szegény családba született bele a legidősebb fiúgyermekként és apja nemsokára arra vetemedett, hogy eladja elsőszülött fiát, hogy a többi gyermekét fel bírja nevelni. Így került Zéta egy kegyetlen családba, ahol kínozták és megvetették. 

Nemsokára egy nemes úr érkezett ehhez a családhoz és megsajnálva főszereplőnket megvette a rabszolgafiút. Zéta következő nyolc éve tökéletesen telt. Tanult, segédkezett, megtanult szeretni és élni; tisztelte az öregurat, aki tanította és felnevelte. Nemsokára azonban letelt a kötelező nyolc év és Zéta szabad ember lett, azonban az öregúr iránti szeretete miatt nem hagyta el gazdáját. Így került Zéta a gazdájával Magyarországra, ahol visszavonhatatlanul beleszeretett egy Emőke nevezetű hun leányba. Bármit megtett volna azért, hogy a lány közelében lehessen, ezért elszökött gazdájától, hogy a kisasszony házánál lehessen rabszolga, ahol sokáig kiutálták és megismerkedett Dzsidzsiával, a dadával...

Aki szereti a gyönyörűen leírt történeteket, a szerelmes regényeket és esetleg a háború-szerelem párosítást is kedveli, az mindenképpen olvassa el! A könyv utolsó pár oldala tetszett a legjobban, amit a leggyönyörűbb és legdramatikusabb jelzőkkel illetnék.

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Értékelésem: Felejthető
Borító: 5/-
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 1902
Kiadó: Móra Kiadó
Oldalszám: 436
Eredeti cím: -
Műfaj: szépirodalmi, történelmi

1 comments:

  1. Nagyon szépen köszönöm!Ma Kedd van , holnap ugye suli lesz (mert már vége van a tavaszi szünetnek.:s) most 23:51 perc van , 11 perc alatt leírtam.
    Köszönöm , életet mentett!:)

    VálaszTörlés